Rondje Luxemburg: een tour langs drie Drielandenpunten

Dit lange weekend stond er een rondje Luxemburg op het programma. In drie dagen zou ik heel Luxemburg rond fietsen. Dat betekent, als je de overnachtingen een beetje handig plant, drie dagen lang een dikke 100km fietsen. Goed te doen dus. Gezien de vele hoogtemeters in het Westelijke deel van de route besloot ik de ronde linksom te rijden, en daarmee het zwaartepunt van het weekend dus op de eerste dag te leggen. Startpunt van de route was voor mij het Waalse dorp Ouren, gelegen aan de rivier de Our.

Dag 1: Lu/Be/De —> Lu/Fr/Be: op en neer over de grens (140km/1900hm)

Als je vanuit Ouren Luxemburg infietst, kun je meteen gaan klimmen. Direct na het drielandenpunt, wat vergezeld wordt van wat monumentjes in het Europa-thema, rijd je namelijk omhoog. Mijn route loopt direct naar het noordwesten van het land, waar zich ook het hoogste punt van Luxemburg bevindt. Of dat nou Kneiff of Burgplatz doet er niet echt toe, beide heuvels verschillen een meter in hoogte.

De rest van de dag rijd ik naar het zuiden; de weg blijft lekker golven en hier en daar kom ik stevige klimmetjes tegen. Ik rijd vooral boven op de heuvels, af en toe door stukjes bos, waar mogelijk heb ik flarden ravel in de route opgenomen. De Belgisch-Luxemburgse grens steek ik meerdere keren over deze dag. Typisch voor het Luxemburgse landschap zijn de witte markeringen op de bomen langs de kronkelige wegen door de heuvels. Verder valt me op dat het land hier erg rustig is, de enkele dorpen die ik tegenkom bruisen nou niet echt van gezelligheid; steden zie ik überhaupt niet.

Finishen doe ik deze dag net over de Belgische grens, in de weinig tot de verbeelding sprekende grensregio “Pôle Européen”. Maar niet voordat ik even door ben gefietst tot in Frankrijk om daar te eten. Uiteraard loop ik nog even van het pad af om op zoek te gaan naar het fysieke drielandenpunt Lu/Fr/Be. Na even zoeken vind ik in de bosjes, tussen wat snelwegen en treinsporen in en langs een riviertje (La Chiers), een echte klassieke Grenspaal.

Dag 2: Lu/Fr/Be –> Lu/De/Fr: door de Luxemburgse randstad (104km/900hm)

Vandaag voert de route me langs de volledige zuidgrens van Luxemburg. Dat betekent onder meer dat ik langs een aantal Luxemburgse steden kom; Differdange, Esch-sur-Alzette en Dudelange. En dat komt helemaal niet verkeerd uit; zo heb ik tenminste wat mogelijkheden om te schuilen voor de buien die vandaag voorspeld zijn. De regio hier wordt gekenmerkt door de industrie; van oudsher wordt hier veel ijzer gewonnen. Vandaar ook dat de regio “de Rode Landen” heet.

Nadat ik weg ben uit de Luxemburgse randstad, lijkt het landschap weer op dat van gisteren. Glooiend met hier en daar een bosje. Ik vervolg m’n route en rijd langs bomen met witte markeringen richting het Oosten tot ik bij Schengen aankom. Rondom het drielandenpunt zijn hier allemaal Europa-monumenten en bijbehorende bezoekers. Het is even zoeken naar een markering van het Drielandenpunt; uiteindelijk zie ik het in de vorm van een boei drijven in de Moezel!

Het laatste stuk van de etappe van vandaag voert langs de Moezel naar het Noorden toe. Ik trap door want ik word op de hielen gezeten door een bui. Gelukkig is er nog tijd om bij Wormeldange naar uitkijkpunt Koeppchen te klimmen: de beloning is een aardig uitzicht over de met druivenranken gevulde Moezelvallei. Voor m’n overnachting fiets ik een stukje terug om over te steken naar Duitsland.

Dag 3: Lu/De/Fr –> Lu/Be/De: langs de Moezel, Sauer en de Our (107km/1000hm)

Het grootste deel van deze laatste ettappe fiets ik langs het water. Eerst een stuk langs de Moezel, en daar waar de Sauer zich bij de Moezel voeg, vervolg ik mijn weg langs de Sauer. De Sauer (of Sûre) voert me langs plaatsen als Echternach, Bollendorf en Wallendorf. Bij dat laatste dorp stapt m’n route over naar de Our, die ik zal blijven volgen tot aan het eindpunt van deze trip.

Het eerste stuk ligt de route vlak langs de Our, en kom ik langs het kasteel van Vianden, mooi gelegen bovenop een heuvel. Verder stroomopwaarts wordt het lastiger de Our te blijven volgen en moet ik af en toe de vallei uit om m’n weg naar het Noorden te kunnen vervolgen. Dat betekent nog flink wat hoogtemeters in het slot van deze etappe. Het eindpunt van vandaag en van dit tripje ligt in de Our: daar bevindt zich het drielanden punt Lu/Be/De. En daarmee is de cirkel van rondje Luxemburg rond.