Pyramide van Austerlitz

Als kind kwam ik vroeger nog wel eens in de speeltuin. Tegenwoordig ken ik het vooral als klimmetje. De Pyramide van Austerlitz. Het klimmetje van net geen kilometer lang en met maar liefst 30 hoogtemeters, wordt eigenlijk standaard meegepakt op een rondje heuvelrug. Maar hoezo heet het hier eigenlijk Pyramide van Austerlitz?

Segmentje Pyramide van Austerlitz

Op twee manieren is heeft het klimmetje “de Pyramide van Austerlitz” een bijzondere naam. Ten eerste natuurlijk omdat deze verwijst naar een pyramide (nee, dat verwijst niet naar de klim zelf). Ten tweede omdat het om niet zomaar een pyramide gaat, maar wel om die van “Austerlitz”. De Pyramide van Austerlitz vind je net ten noordoosten van het klimmetje, achter de speeltuin die dezelfde naam draagt. En ja er staat daar dus een echt iets dat op een pyramide lijkt.

Hoe komt die pyramide daar?

Die pyramide werd gebouwd in 1804, door de Fransen, die hier in de bossen gelegerd waren (Camp d’Utrecht heette het toen). Dat gebeurde in opdracht van de Franse generaal De Marmont die zijn uitzending naar Egypte, in het leger van Napoleon, hiervoor als inspiratie gebruikte. De Marmont had als opdracht een leger te smeden van onze (Bataafse) en zijn eigen Franse troepen. Hij kiest de hei- en bosrijke omgeving uit omdat die ideaal was om oefeningen uit te voeren. Toen zijn leger klaar moest hij ze nog bezighouden totdat ze naar de oorlog werden geroepen. Zodoende ontstond binnen een maand de pyramide (uit zand en heideplaggen, met bovenop een houten obelisk). De pyramide kreeg de naam Mont de Marmont, of Marmontberg.

In 1805 sloot De Marmont zich met zijn troepen aan bij het grote leger van Napoleon, om in Tsjechië tegen de Oostenrijkse en Russische legers te strijden. Daar verslaag Napoleon versloeg zijn vijanden uiteindelijk bij Austerlitz (het huidige Slavkov). Lodewijk Napoleon, broertje van, op dat moment Koning van Nederland, greep deze overwinning aan om de pyramide te herdopen tot de “Pyramide van Austerlitz”, als eerbetoon aan zijn broer.

Het dorp Austerlitz heeft op haar beurt haar naam weer te danken aan de pyramide. Het legerkamp van de Fransen trok natuurlijk allerlei bedrijvigheid naar de nabijgelegen gebieden; burgers werden overal voor ingeschakeld. De handelsnederzetting die zo ontstond heette eerst Bois-en-Ville, kreeg later van Lodewijk Napoleon, tegelijkertijd met de pyramide zelf, de naam Austerlitz.


Vanaf de fiets zul je de pyramide niet zien, tenzij je op de MTB stapt hen het zuidelijke rondje van Den Treek fietst. Daarnaast kun je de pyramide bezoeken in de vorm van een beklimming of een rondleiding. Dat doe je dan vanuit de nabij gelegen speeltuin met restaurant.