Nu in het nieuws: er komt hoog water aan! Rijkswaterstaat heeft de sluizen opengegooid zodat het water zo snel mogelijk naar zee kan worden afgevoerd. Ondanks dat zullen de uiterwaarden de komende dagen onderlopen. Op een gecontroleerde manier zullen ook zogenoemde nevengeulen worden opengesteld om het overtollige water te kunnen afvoeren. Een indrukwekkende situatie.
Ik kom uit Culemborg, een oud en klein stadje aan de Lek. Vroeger ging ik regelmatig zwemmen, zonnen en chillen aan die Rivier. Ook zeilen deden we elke zomer op de Lek. De lek heeft wat dat betreft best een stempel op mijn jeugd gedrukt! Helemaal omdat ze mij inspireerde bij het kiezen van mijn studie: na mij middelbare school ben ik Fysische Geografie (Aardwetenschappen) gaan studeren in Utrecht.
Maar er is één specifieke gebeurtenis waarmee de Lek een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Dat was in 1995, toen het water in de Lek zo bedreigend hoog stond, dat er geëvacueerd moest worden. Heel Culemborg werd verplicht de boel in te pakken en huis en haard te verlaten. Het water zou tot 3 meter hoog komen te staan als de dijken het zouden begeven. Groot meubilair werd zoveel als mogelijk van de benedenverdieping naar boven getild. De belangrijkste spullen, inclusief huisdieren, gingen mee in de auto. Iedereen vertrok naar familie of vrienden die op hoger gelegen gronden woonden.
Het hoge water is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Niet elk jaar komt het water even hoog, maar dit jaar is er weer sprake van extreem hoog water. Omdat het vorig jaar ook 25 jaar geleden was dat hele delen van het rivierengebied geëvacueerd werden, is er toen een terugblikkende documentaire gemaakt. Met die beelden, en de recente nieuwsberichten in mijn hoofd besloot ik deze week weer eens te gaan kijken bij het hoge water. Ik raad je aan eens te gaan kijken bij de dijk als het water weer eens hoog staat. Het is niet alleen het beeld van het hoge water dat indrukwekkend is, het is vooral het besef dat we in een delta leven, en dan in grote delen van Nederland ook nog eens onder de zeespiegel. Nederland speelt een spel met het water, een spel waar we erg goed in zijn, en waar we ook wereldberoemd om zijn. Maar uiteindelijk zal er maar 1 winnaar zijn..
Vanuit Utrecht liggen genoeg rivieren op fietsafstand. Toen in de winter van 20018 het water in Lek vrij hoog stond, fietste ik daar langs in dit rondje. In de winter van 2020 moest ik mijn route aanpassen, vanwege het hoge water in de Waal. Kijk hier voor een overzicht met rivierenrondjes vanuit Utrecht in alle windrichtingen en afstanden.